Як обрати захищений носій?

Безпечне підписання КЕП. Огляд захищених носіїв

Програма М.E.Doc підтримує роботу з захищеними носіями двох виробників: ТОВ "Автор" і АТ "ІІТ", оскільки саме їхні продукти добре зарекомендували себе в роботі протягом тривалого часу.

То що ж таке захищені носії? Яке вони мають призначення? На які параметри потрібно звертати увагу, щоб обрати потрібний саме вам варіант? А також — про переваги й недоліки — відверто, стисло та доступно читайте у нашому матеріалі.

Призначення та особливості захищених носіїв

Поняття захищений носій вперше з'явилося з набуттям чинності Закону України “Про електронні довірчі послуги”. Захищені носії — це спецпристрої з криптографічними алгоритмами захисту, призначені для зберігання електронних підписів, та розроблені так, щоб максимально захистити підпис власника від шахрайських дій. Електронний підпис, що перебуває на захищеному носії, неможливо ані вилучити, ані скопіювати. А доступ до нього захищений пін-кодом з обмеженою кількістю невдалих спроб його ввести, після яких токен потрібно відформатувати, при цьому електронний підпис самознищується. Тобто, якщо навіть припустити викрадення захищеного носія, шанси скористатися вашим КЕП близькі до нуля. 

Що потрібно знати про виробників? 

Обираючи захищений носій, обов'язково потрібно звертати особливу увагу на виробника. А саме: чи пройшли їхні вироби державну сертифікацію — про що свідчать експертні висновки від ДССЗЗІ України, які покупець має право попросити пред'явити. Переглянути їх можна на сайті виробника. 

Чому це важливо? Тому що згідно з українським законодавством захищеним носієм, котрий гарантує безпечне зберігання та використання КЕП, є виріб, який гарантовано відповідає усім вимогам у сфері криптографічного захисту інформації, та має експертні висновки від ДССЗЗІ України. На сьогодні такими виробниками є: ТОВ "Автор", АТ "ІІТ", “Ефіт Текнолоджіс”, BIFIT.

Роботу з якими носіями підтримує M.E.Doc?

  • Смарт-картки
  • USB-ключі (токени)
  • Мережеві криптомодулі

Сьогодні ринок України пропонує доволі широкий асортимент захищених носіїв. Але досі серед власників електронних підписів ведуться запеклі дискусії, що краще: токени чи смарт-картки? І коли є необхідність придбати та використовувати мережевий криптомодуль? До вашої уваги огляд основних видів!

Придбати захищений носій

Смарт-картки

Захищений носій має форму пластикової картки з чіпом, на який записаний електронний підпис. Цей вид носія передбачає обов'язкове використання карт-рідера для зчитування інформації.  

Переваги

  • Ціна. Смарт-картка з карт-рідером — найбюджетніший варіант захищеного носія.

  • Зручна форма для зберігання. Картка стандартного формату займає небагато місця і легко поміщається у гаманці чи портмоне, тому її зручно носити з собою.

Недоліки

  • Невисока зносостійкість. Тонкий пластиковий корпус чіпа недовговічний, його достатньо легко можна пошкодити фізично. 

  • Потреба слідкувати за належним станом двох пристроїв замість одного. Адже, якщо хоча б один із них вийшов з ладу, скористатися електронним підписом вже неможливо.

Гарантія: 12 місяців.

Ціна: смарт-картка — 210 грн + карт-рідер — 342 грн.

Токени

Цей різновид захищених носіїв виготовлений у формі USB-флешки. Матеріал корпусу та USB-роз'єму виробники пропонують у двох варіантах: металевому й пластиковому. Ще токени, залежно від моделі, можуть мати додатковий об'єм пам'яті: від 16 до 32 Гб, який можна використати для резервної копії ваших даних. Усі ці параметри впливають на ціну носія для покупця.

Переваги

  • Надвисока зносостійкість у моделей, корпус та USB-роз'єм яких виготовлено з металу. 

  • Додатковий об'єм пам'яті для резервних копій документів.

Недоліки

  • Моделі токенів з пластиковим USB-роз'ємом мають меншу зносостійкість у порівнянні з металевими.

Гарантія: 36 місяців, строк служби — 10 років.

Ціна: від 695 до 1 640 грн

Електронний USB-ключ SecureToken-337M

Електронний USB-ключ SecureToken-337F

Електронний USB-ключ SecureToken-337K

695 грн

1 640 грн

965 грн

Мережеві криптомодулі

Якщо на вашому підприємстві велика кількість співробітників й відповідальних власників КЕП, то для ефективної роботи вам потрібен мережевий криптомодуль. Цей вид захищеного носія забезпечить зручне та оперативне підписання КЕП усіма уповноваженими особами. Мережевий криптомодуль має форму окремого мережевого вузла і дозволяє зберігати одночасно до 4 194 304 кваліфікованих електронних підписів. Цей вид захищеного носія дозволить розмістити всі КЕП в одному місці з доступом користувачів через мережу. 

Переваги: велика кількість КЕП (від 100 до понад 4 000 000)

Недоліки: висока вартість 

Гарантія: 12 місяців; строк служби —10 років. 

Ціна: від 45 400 до 516 700 грн

Мініпристрій “Гряда-301” — на 1 536 КЕП

“Гряда-301” — на 12 288 КЕП 

“Гряда-301” високопродуктивний пристрій — до 4 194 304 КЕП

45 400 грн

220 000 грн

516 750 грн

Придбати захищені носії ключової інформації (токени) та дізнатись більше щодо роботи з ними можна у будь-якого представника M.E.Doc та СОТА у вашому регіоні або за тел. (044) 206-72-15.