Кабмін зверне увагу на проблему з токенами

Нагадуємо, новим Регламентом Кваліфікованого надавача ЕДП Інформаційно-довідкового департаменту ДФС, який почав діяти з 01.08.2019 року, передбачено, що Адміністратор реєстрації приймає рішення про відмову в реєстрації у наданні кваліфікованих сертифікатів електронного підпису чи печатки у разі відсутності захищених носіїв особистих ключів для генерації особистих ключів у заявника на момент реєстрації. Це передбачено п. 5.3 Регламенту. Виходячи з цього, з 01.08.2019 року ІДД ДФС має підстави відмовляти в формуванні КЕП (кваліфікованого електронного підпису) без захищеного носія. Про необхідність обов’язкового використання захищених носіїв (токенів) з 1 серпня ДФС неодноразово попереджала платників.

Проте, напередодні 1 серпня Кваліфікований надавач ЕДП повідомив, що продовжить надавати електронні довірчі послуги без обов’язкової генерації особистих ключів користувачів виключно на захищені носії ключової інформації у зв’язку з неможливістю суб’єктів, які здійснюють продаж токенів, задовольнити попит на захищені носії ключової інформації.

При цьому до Регламенту Кваліфікованого надавача ЕДП не було внесено жодних змін, а отже, в будь-який момент ДФС може зажадати формування ЕЦП виключно на токени.

Крім того, не варто забувати, що відповідно до ст. 18 Закону України “Про електронні довірчі послуги” особистий ключ повинен зберігатися в засобі КЕП, а пунктом 15 ч. 1 ст. 1 Закону передбачено, що засіб електронного підпису чи печатки - це апаратно-програмний або апаратний пристрій чи програмне забезпечення, які використовуються для створення та/або перевірки електронного підпису чи печатки.

Представники бізнесу, обурені необхідністю використовувати захищені носії, на сайті Адміністрації Президента України зареєстрували петицію щодо скасування обов’язкового використання токенів, проте вона не набрала необхідну кількість підписів.

І ось нарешті Уряд звернув увагу на це питання. Дмитро Дубілет, Міністр Кабінету Міністрів України, на своїй сторінці у Facebook повідомив, що вимоги держави отримувати ЕЦП на токенах - це неправильно і Уряд до цієї проблеми теж добереться.

Сподіваємося, що найближчим часом в законодавство будуть внесені необхідні зміни і платники податків самостійно зможуть обирати де їм зберігати свої особисті електронні підписи.

Підготовлено за матеріалами Бухгалтер 911.

Від себе зазначимо, на сьогодні, «ЦСК «Україна», як надавач електронних довірчих послуг, має впродовж двох місяців пройти переакредитацію та внести зміни до власного регламенту щодо обов’язкового надання КЕП на захищених носіях, як це передбачено відповідно до вимог законодавства.

Як буде змінюватися ситуація з КЕП на токенах у державі передбачити складно. Проте на сьогодні, згідно діючих норм, кожен КЕП має зберігатися на захищеному носії.