ЦСК «Україна» у 2023 році: рік значних досягнень

2023 рік був для ЦСК «Україна», попри труднощі, став роком постійної праці і  значних досягнень. Центр продовжив активно розвиватися, розширюючи свою присутність на ринку електронних довірчих послуг, впроваджуючи нові технології та послуги, а також підвищуючи рівень безпеки своїх систем.

Зростання кількості сертифікатів КЕП

Одним з основних показників успіху ЦСК «Україна» є кількість виданих сертифікатів КЕП — у 2023 році центр видав на 10% більше КЕП, порівняно із 2022 роком. Це свідчить про зростання популярності електронного підпису в Україні, а також розширення сфер застосування КЕП як для бізнесу, так і звичайних громадян. 

Ми чудово знаємо, електронні підписи і сфера їх застосування в Україні постійно розвиваються і вдосконалюються, тож рекомендуємо ознайомитися детальніше із можливостями, які надає КЕП кожному українцю.

Оптимізація діяльності

Протягом року оптимізовано роботу представництв видачі КЕП по Україні, а також проведено додаткові навчання та сертифікації спеціалістів.

Крім того, спостерігається значне збільшення кількості клієнтів, що скористалися автоматичним продовженням КЕП без відвідування офісу. Так, кількість таких продовжень КЕП у форматі онлайн у 2023 році перевищила 80%.

Розширення сфери застосування

ЦСК «Україна» постійно впроваджує нові технології, щоб забезпечити своїм клієнтам найвищий рівень сервісу. У 2023 році центр запровадив низку нових послуг, зокрема:

  • Електронний підпис для бізнесу — дозволяє підприємцям та споживачам підписувати електронні документи, необхідні для здійснення електронних операцій.
  • Відкриття ФОП — щоб зареєструватися як фізична особа-підприємць, достатньо зареєструватись за допомогою КЕП у «Дія».
  • Електронний підпис для медицини — запис до лікаря, медкартка, е-рецепти та план лікування доступний у вашому смартфоні. Маючи електронний підпис, можна онлайн: записати себе або членів родини на прийом до лікаря, обравши зручний час; мати цілодобовий доступ до особистої медкартки; отримувати миттєво результати діагностики й аналізів у кабінеті пацієнта; а також отримати доступ до усіх призначень та е-рецептів, які можна одразу ж дистанційно переслати до обраної аптеки для замовлення ліків.
  • Електронний підпис для роботи з програмними РРО — забезпечують стабільну та зручну роботу бізнесу з ПРРО. Про переваги КЕП від ЦСК «Україна» для роботи з програмними РРО читайте тут
  • Електронний підпис для е-кабінету водія — водій має змогу відстежувати усю інформацію щодо адмінпорушень і штрафів, а також оплачувати їх. Потрібно зареєструватися в електронному кабінеті за допомогою КЕП, щоб мати доступ до таких послуг: замовити обмін або відновлення посвідчення водія; верифікувати дані як українського посвідчення, так і міжнародного; замовити індивідуальні номерні знаки; перевірити інформацію щодо накладених обтяжень на транспортний засіб тощо.
  • Kyiv Smart City — маючи КЕП, кожен громадянин може реєструвати та подавати власні проєкти з облаштування громадських місць Києва в рамках голосування із розподілення громадського бюджету. Також кожен користувач платформи може брати участь у голосуванні за вподобаний проєкт.
  • Державний земельний кадастр — власник КЕП на порталі може швидко отримати різні е-послуги: довідки, витяги та відомості щодо земельних ділянок тощо. 

Ці послуги дозволяють уніфікувати процес підписання електронних документів, що робить його більш зручним та ефективним. Вони також сприяють підвищенню рівня довіри до електронних документів та забезпечують їх юридичну чинність.

Додано формат CAdES-X long 

CAdES (CMS Advanced Electronic Signatures) — це стандарт для електронних підписів, що базується на криптографічній технології CMS (Cryptographic Message Syntax) та використовує розширення, що дозволяють підписувачам включати додаткову інформацію в електронний підпис, яка забезпечує можливість верифікації підпису через десятиліття.

Формат CAdES-X long є доволі прогресивним та міцним форматом для зберігання електронних підписів на довгий термін. І вже зараз зберігання документів з КЕП від ЦСК «Україна» у цьому форматі реалізовано у продуктах Linkos Group — програмі M.E.Doc та вебсервісі СОТА. 

Хмарний підпис CloudKey

У 2023 році ЦСК «Україна» випустив низку доопрацювань для хмарного підпису CloudKey. Серед них:

  • Додано можливість підписувати документи з мобільних пристроїв. Тепер клієнти можуть підписувати електронні документи з будь-якого пристрою, підключеного до Інтернету.
  • Покращено безпеку. ЦСК «Україна» впровадив додаткові заходи безпеки, які унеможливлюють несанкціонований доступ до особистого ключа електронного підпису.
  • Зроблено інтерфейс більш зручним. ЦСК «Україна» спростив інтерфейс CloudKey, зробивши його більш інтуїтивно зрозумілим.
  • Завершено beta-тестування мобільного застосунку CloudKey. Користувачі отримали змогу використовувати хмарний підпис просто зі смартфона під час:
    - авторизації на державних сервісах для юридичних та фізичних осіб
    - підписання електронних документів при роботі з тендерними майданчиками
    - подання звітності до ДПС через Електронний кабінет платника 
    - роботи із рішеннями для роботи з е-ТТН від Linkos Group
    - реєстрації електронних чеків за допомогою ПРРО Cashalot та «СОТА Каса»
    - підписання електронних документів у програмах M.E.Doc, СОТА та Flydoc.

    Завантажуйте мобільний застосунок для Android або для IPhone просто зараз.
  • Випуск оновлень для застосунку CloudKey. Наші користувачі можуть працювати з хмарним підписом у смартфоні з максимальним комфортом, завдяки постійним функціональним доопрацюванням застосунку CloudKey.
  • Використання CloudKey для роботи з е-ТТН. Наші клієнти можуть використовувати для роботи хмарний електронний підпис CloudKey. Переваги тандему е-ТТН разом з хмарним CloudKey, як завжди, очевидні:
    - легке оформлення та підписання е-ТТН усіма учасниками процесу з будь-якого девайса;
    - менше витрат часу на паперову рутину та пришвидшення відправлення вантажів;
    - швидке надсилання та погодження ТТН онлайн — лише у декілька кліків;
    - супровідні документи та КЕП завжди під рукою в електронному форматі;
    - жодних паперових документів та відсутність будь-якої плутанини.
  • Використання CloudKey для роботи з ПРРО. З CloudKey можна видавати та реєструвати чеки просто зі смартфона чи планшета. Тільки разом з CloudKey кожен підприємець зможе відчути максимум легкості та задоволення від раніше рутинної та часом складної роботи з касовими пристроями. У ПРРО Cashalot та «СОТА Каса» є можливість роботи з КЕП, що зберігається на хмарному ЗН CloudKey. 

2023 рік був для ЦСК «Україна» роком важливих досягнень, копіткої праці і реалізації важливих проєктів. Центр продовжив активно розвиватися, розширюючи свою присутність на ринку електронних довірчих послуг, впроваджуючи нові технології та послуги, постійно підвищуючи рівень безпеки своїх систем. ЦСК «Україна» є одним із провідних надавачів електронних довірчих послуг в Україні, який постійно інвестує в розвиток своїх технологій та послуг.

Ми завжди дбаємо про комфортну роботу наших користувачі і дякуємо всім нашим клієнтам, які обирають нас щороку!